ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Τα βιβλία τα δημιουργούμε για να συνδεθούμε με κάποιους ανθρώπους ξεπερνώντας τα όρια του βίου μας, και για να αμυνθούμε έτσι απέναντι στους αδυσώπητους αντιπάλους της ζωής σε κάθε έκφανσή της: στο εφήμερο και στη λήθη» — Στέφαν Τσβάιχ, 1929

Η εταιρεια

Η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας (αγγλ. Archive of Visual Communication in Greece) αποτελεί αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές διατάξεις των άρθρων 741 κ.επ. του Αστικού Κώδικα, και έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την έρευνα και θεωρητική ανάπτυξη αναφορικά με την οπτική επικοινωνία στην Ελλάδα. Η σύστασή της έλαβε χώρα το 2012 και η πρώτη της έρευνα παρουσιάστηκε το 2015.

Ο ιστότοπος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.archivesofdesign.gr αποτελεί κατοχυρωμένο διαδικτυακό χώρο στον οποίο η εταιρεία δημοσιοποιεί τις δραστηριότητές της.

Σκοπός της εταιρείας είναι η συγκέντρωση, αποδελτίωση και ταξινόμηση του συνόλου του αρχειακού υλικού με γνώμονες: α) τη διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας μέσα από την τυποτεχνική της μορφοποίηση, β) τη θεωρητική έρευνα αναφορικά με τη γραφιστική ιστορική εξέλιξη, και γ) τη σταχυολόγηση της διαφημιστικής θεωρίας.

Τα μελη

Αλφαβητικός κατάλογος μελών, με βιογραφικά σημειώματα. συνέχεια...

Το εκδοτικο αρχειο

Το εκδοτικό αρχείο οπτικής επικοινωνίας αφορά τη σύνταξη διαδικτυακής βιβλιογραφίας και τη δημιουργία ειδικής βιβλιοθήκης (έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων) περιλαμβάνοντας βιβλία, περιοδικά, άρθρα και βίντεο για την τυπογραφία, τη γραφιστική, τις γραφικές τέχνες και τη διαφήμιση, στην Ελλάδα.

Η βιβλιογραφική έρευνα ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Το σύνολο της εργασίας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας.

Απαγορεύεται κάθε μορφή αναπαραγωγής (ψηφιακής, μηχανικής ή άλλης), καθώς το σύνολο της εργασίας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του ΑΟΕΕ, ενώ το υλικό που παρουσιάζεται (βιβλία, εξώφυλλα, κ.ά.) ανήκει στους ίδιους τους δημιουργούς (συγγραφείς, σχεδιαστές, κ.ά.), σύμφωνα με το Ν.2121/1993 (και το σύνολο των τροποποιήσεων που ακολούθησαν) και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (επικυρωμένη με το Ν. 100/1975).

Περισσότερα στο βιβλίο Για ένα εκδοτικό αρχείο τυπογραφίας, γραφιστικής, γραφικών τεχνών και διαφήμισης : πηγές από βιβλία, περιοδικά, άρθρα και βίντεο.

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ακολουθούν στατιστικά στοιχεία για την ποσότητα των λημμάτων που περιλαμβάνονται στο εκδοτικό αρχείο.

2017 ΒΙΒΛΙΑ 2162
  ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 4717
  ΑΡΘΡΑ 571
  ΒΙΝΤΕΟ 105
  ΣΥΝΟΛΟ 7555
2016 ΒΙΒΛΙΑ 2094
  ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 4653
  ΑΡΘΡΑ 546
  ΒΙΝΤΕΟ 104
  ΣΥΝΟΛΟ 7397
2015 ΒΙΒΛΙΑ 2017
  ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 4591
  ΑΡΘΡΑ 527
  ΒΙΝΤΕΟ 93
  ΣΥΝΟΛΟ 7228

Περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο: Για ένα εκδοτικό αρχείο... – σ. 27–34 (κεφ. 2.8).

WelcomeΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ

Κατά την είσοδό σας, αποδέχεστε τα cookies του ιστότοπου www.archivesofdesign.gr, τα οποία βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του.
Περισσότερα για τα cookies που χρησιμοποιούνται.