Quantcast

Επιλεγμενη Ανακοινωση

Η ιστορική μνήμη ενάντια
στη λήθη…

5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας ξεκίνησε το 2002 στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2010 διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο (περισσότερα: www.ictvc.org).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος του 5ου Παγκόσμιου Συνέδριου Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε η εισήγηση «Η ιστορική μνήμη ενάντια στη λήθη : το αρχείο εκδόσεων οπτικής επικοινωνίας Ελλάδας», από τον Δημήτρη Λεγάκη. Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των θεματικών ενοτήτων της εισήγησης.
1  Σύντομη εισαγωγή – η ανάγκη συγκρότησης ενός αρχείου εκδόσεων οπτικής επικοινωνίας Ελλάδας.
2  Τακτικές συγκρότησης του Αρχείου: βιβλιοθηκονομικοί και αρχειονομικοί παράγοντες. Μεθόδοι αποδελτίωσης των λημμάτων και πρωτότυπη πρόταση ταξινόμησης των θεματικών κατηγοριών.
3  Θεματική παρουσίαση Α′: η ελληνική βιβλιογραφία για την Τυπογραφία, τη Γραφιστική, τις Γραφικές Τέχνες και τη Διαφήμιση (1550–σήμερα).
4  Θεματική παρουσίαση Β′: το ελληνικό αρχείο περιοδικών εκδόσεων (1947–σήμερα).
5  Θεματική παρουσίαση Γ′: αρθρογραφία (1865–σήμερα).
6  Θεματική παρουσίαση Δ′: βίντεο (1962–σήμερα).
7  Qui scit ubi scientia habendi est proximus [Εκείνος ο οποίος γνωρίζει που να βρεί την επιστήμη (την καθολική γνώση) είναι ως να την κατέχει — λατινικό ρητό]. Αρχειονομική θεώρηση: τα αρχεία ως δυναμικά εργαλεία ενάντια στην «κιβωτοποίηση» (!) της γνώσης — στην εποχή των αραχνιασμένων βιβλιοθηκών και της διαδικτυακής υπερπληροφόρησης.


ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ακολουθούν στατιστικά στοιχεία για την ποσότητα των λημμάτων που περιλαμβάνονται στο εκδοτικό αρχείο.

ΒΙΒΛΙΑ 2.664
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 5.212
ΑΡΘΡΑ 829
ΒΙΝΤΕΟ 173
ΣΥΝΟΛΟ 8.878

Περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο: Για ένα εκδοτικό αρχείο... – σ. 27–34 (κεφ. 2.8).